
Stylingtips | Jouw woning foto-klaar maken
Voor een mooie en effectieve woningpresentatie is het erg belangrijk dat jouw woning er zo goed mogelijk uit ziet. Dit houdt in dat jouw woning opgeruimd is, schoongemaakt is en eventuele achterstallige onderhoud wordt bijgewerkt. Voor veel mensen is het toch lastig om ergens doorheen te kijken dus is het belangrijk om ze hier een handje bij te helpen. Een nette woning spreekt een groter publiek aan waardoor jij dus meer kans hebt op een koper!
Maar hoe zorg je voor een goede voorbereiding? En wat moet je allemaal opruimen?
Iedereen woont natuurlijk op zijn eigen manier. Met kinderen, zonder kinderen. Veel spullen, weinig spullen. Hierdoor verschilt het per woning ook erg in wat er gedaan moet worden.
Door middel van de tips en foto’s hieronder help ik jou alvast op weg. Ik raad echt aan om zoveel mogelijk van deze tips op te volgen. Het is vooraf misschien een flinke klus, maar achteraf weet je in ieder geval dat jij er alles aan hebt gedaan om jouw woning zo goed mogelijk te presenteren.
​
Ook al heb je het idee dat jouw woning er al klaar voor is, ik raad je toch aan om alles even door te nemen. Het kan zo maar zijn dat hier een paar puntjes in staan die jou zijn ontschoten in alle drukte. Heb je alles wél al gedaan? Dan is dit in ieder geval een mooie bevestiging dat jij er klaar voor bent!
Tips
Hieronder heb ik per ruimte steeds meerdere foto's geplaatst van verschillende woningen met verschillende stijlen. Via de pijltjes op de foto's blader je hier doorheen. Zo hoop ik dat jij een beter idee krijgt van wat er verwacht wordt en hoe jij dit zelf ook kunt toepassen. Aan het einde heb ik nog een lijstje met veelgestelde vragen. Hier kun jij misschien antwoord krijgen op de vragen die je nu al hebt. Veel succes!
Woonkamer




Ruim en niet te druk qua inrichting. Haal zoveel mogelijk persoonlijke spullen zoals foto’s, kinderspeelgoed en gebruiksvoorwerpen weg. Het eerste dat jouw kijker nu ziet is de ruimte, en niet een teveel aan spulletjes.
Tips
-
Haal zoveel mogelijk speelgoed weg.
​
-
Laat geen voederbakjes of speelgoed van de huisdieren liggen.
​
-
Werk kabels zoveel mogelijk weg. Haal ze desnoods uit het stopcontact.
​
-
Berg afstandsbedieningen en tijdschriften op.
​
-
Kasten met glazen deurtjes? Probeer deze dan van binnen ook wat te ordenen.
​
-
Creëer ruimte door het zitgedeelte van de woonkamer niet af te sluiten door middel van een bank of een paar stoelen, maar laat het middenstuk van de kamer zoveel mogelijk open.
​
-
Het is helemaal geen probleem om wat sfeerobjecten te laten staan. Zorg alleen dat het niet rommelig wordt en dat ze niet teveel de aandacht trekken.
​
-
Pas op met spulletjes onder de bank of kasten verstoppen. Mijn camera staat lager dan ooghoogte, waardoor het mogelijk is dat ik alsnog iets zie liggen.
​
-
Hang gordijnen recht en zorg dat de ramen niet bedekt zijn. Doe rolgordijnen omhoog, draai jaloezieën open en schuif gordijnen aan de kant.
Keuken




De keuken mag lekker leeg zijn. Laat bijvoorbeeld een mooi koffiezetapparaat staan, een leuke snijplank en eventueel wat decoratie, maar zorg dat veel van de gebruiksvoorwerpen opgeruimd zijn.
Tips
-
Laat 1 of 2 grotere apparaten staan, zoals een waterkoker of een koffiezetapparaat, maar haal zoveel mogelijk losse spullen weg en laat het aanrecht mooi leeg.
​
-
Zorg dat er geen vette vingers te zien zijn op de deurtjes van de oven, magnetron, aanrecht of de kraan.
​
-
Heb je een hangend rekje met keukengerei? Zorg dat ook hier niet teveel aan hangt.
​
-
Een (klein) plantje of bloemetje in de keuken staat vaak goed.
​
-
Het liefst geen zeeppompjes, vaatdoekjes of theedoeken te zien.
​
-
Een prullenbak is meestal niet zo mooi, zet deze ook weg.
Slaapkamers




Een slaapkamer mag echt wel gezellig zijn en hoeft niet helemaal leeggehaald te worden. Wel is het belangrijk dat de kamer ruim is, dat persoonlijke dingen zijn weggehaald en dat de objecten in de kamer die wél blijven staan een beetje op elkaar aansluiten qua kleur en style.
Tips
-
Haal alle foto’s weg.
​
-
Zorg dat gebruiksvoorwerpen zoals afvalbakjes, babylotions en een teveel aan kinderspullen weggehaald worden.
​
-
Probeer stickers te verwijderen van bureau’s en haal posters weg zodat de muren niet vol worden.
​
-
Als er een bureau in de slaapkamer staat, maak deze dan zo goed als leeg. Laat bijvoorbeeld alleen een plantje en een bureaulampje staan.
​
-
Zorg dat het dekbed er mooi en strak bij ligt. Strijken is helemaal top, maar mocht je dat iets teveel werk vinden dan is het flink aantrekken en goed wegstoppen al goed om te doen.
​
-
Maak de nachtkastjes leeg
​
-
Doe alle gordijnen open voor zoveel mogelijk licht.
​
-
Laat geen losse kleding zien. Haal kledingrekjes weg en berg de kleding op in de kast.
Badkamer




De badkamer is op zijn mooist als deze er ruim, fris en licht uit ziet. Verwijder alle gebruiksvoorwerpen zoals shampooflacons, scheerapparaten en tandenborstels en laat alleen wat neutrale voorwerpen zien die wat sfeer brengen.
Tips
-
Maak de badkamer zo leeg mogelijk.
​
-
Verwijder alle gebruiksvoorwerpen zoals tandenborstels, scheermesjes, douchegel en washandjes. Laat eventueel 1 of 2 mooie flacons of flesjes staan.
​
-
Om het niet te leeg te maken kun je eventueel wat neutrale voorwerpen gebruiken om de badkamer wat aan te kleden, zoals een leuk handdoekje of een plantje
​
-
Zorg dat de badkamer schoon is en verwijder kalk in de douche of op de kraan.
​
-
Haal de wasmanden weg.
​
-
Zorg dat de wastafel zo goed als leeg is, met uitzondering van 1 of 2 mooie en neutrale voorwerpen.
​​
Hal




De hal is vaak een wat kleinere ruimte. Belangrijk dus om deze niet kleiner te maken dan hij werkelijk is. Hier geldt eigenlijk: zo leeg mogelijk. Laat 1 jas aan de kapstok hangen of haal hem zelfs helemaal leeg en zorg dat eventuele schoenenrekjes weggehaald zijn. Verder is het het beste om de hal neutraal te houden.
Tips
-
Jassen zorgen er vaak voor dat de ruimte kleiner oogt. Bij voorkeur 1 of zelfs geen jas aan de kapstok.
​
-
Verwijder losse schoenen en spullen die op de vloer staan en liggen. Hoe minder spullen op de vloer staan, hoe groter de ruimte oogt.
​
-
Maak hangende plankjes minder vol door hier maar 1 of 2 neutrale voorwerpen op te laten staan.
Voortuin/voorgevel




Het vooraanzicht is vaak ook de hoofdfoto: de eerste foto die je op Funda ziet. Hiermee moet je dus gelijk de aandacht trekken, bij voorkeur op een positieve manier! Zorg dat er geen storende objecten te zien zijn die de aandacht wegtrekken van jouw woning.
Tips
-
Zorg dat er geen auto’s, containers of fietsen te zien zijn. Zet deze bijvoorbeeld in de garage.
​
-
Houdt de gordijnen open. Dit geeft vanaf buiten een uitnodigende uitstraling. Zet je alles dicht dan lijkt het net alsof je geen kijkers wilt, maar die wil je uiteraard juist wel.
​
-
Laat ook de buren links en rechts hun auto, containers en fietsen het liefst weghalen. Deze zijn anders snel te zien op de foto’s.
​
-
Vaak wordt er ook een straatbeeldfoto gemaakt. Zet de containers dus het liefst niet aan de overkant van de weg want dan zijn ze alsnog in de straatbeeldfoto te zien. Plaats deze liever bij jou in de garage of het tuinhuisje.
​
-
Veeg de oprit, voortuin en stoep een beetje aan.​​
Achtertuin




De tuin moet voornamelijk de ruimte laten zien zodat de kijker een beeld kan vormen hoe zij de tuin zouden inrichten of gebruiken. Daarbij is het ook mooi om de sfeer van de tuin te benadrukken. Zorg dus niet alleen dat de tuin vrij is van spulletjes en rommel, maar creëer bijvoorbeeld ook een gezellige zitplaats door kussentjes op de stoelen te plaatsen en wat sfeervolle spulletjes op de tafel te plaatsen.
Tips
-
Zorg dat er geen containers of fietsen staan, zet deze in de garage of het tuinhuisje.
​
-
Haal zoveel mogelijk losse spulletjes weg zoals emmers, een tuinslang, kinderspeelgoed, gereedschap etc.
​
-
Leg wat gezellige kussentjes in de stoelen zodat de tuin er sfeervol uit ziet.
​
-
Zorg dat het gras gemaaid is en snoei eventueel grote struiken zodat de tuin wat groter oogt.
​
-
Groene aanslag is goed te zien op de foto, probeer dit vooraf zo goed mogelijk te verwijderen.
Bijkeuken




In vergelijking met de andere ruimtes is de bijkeuken natuurlijk iets minder spannend. Toch is het handig om ook deze even goed op te ruimen. Zo blijft jouw presentatie op 1 lijn en is er niet een enkele foto die enorm opvalt tussen de rest. Probeer in de bijkeuken wederom zoveel mogelijk losse dingetjes weg te halen om de ruimte zo groot en duidelijk mogelijk te maken.
Tips
-
Vaak staat de wasmachine met allerlei wasmiddelen in de bijkeuken. Ruim deze wasmiddelen op.
​
-
Zorg dat er geen was meer in de wasmachine zit. Meestal is dit nog te zien.
​
-
Veel producten die je in de bijkeuken bewaart vallen door de verpakking erg op, zoals etenswaren, voer voor de huisdieren, schoonmaakartikelen. Het beste is om deze allemaal op te bergen.​​​
Hobbyruimte




Een hobby of werkruimte staat vaak vol met allerlei spullen. Grote kans dat je geen idee hebt waar je moet beginnen met opruimen, en wat je überhaupt moet weghalen. Het mooiste is natuurlijk om deze ruimte net zo keurig op te ruimen als de rest van de woning, maar soms is dit niet te doen.
​
Probeer in ieder geval zoveel mogelijk ruimte te creëren door spullen in kasten en dozen op te bergen. Zet de spullen in één kant van de kamer neer te zetten zodat de rest van de kamer er relatief netjes uit ziet en de ruimte zo groot mogelijk gemaakt wordt.
Tips
-
Zet alle spullen zoveel mogelijk in één hoek of kant van de kamer.
​
-
Maak de vloer zo leeg mogelijk om de ruimte groter te laten lijken.
​
-
Stop losse spullen zoveel mogelijk in dozen, tassen en kasten. Dit oogt rustiger dan wanneer de spullen los verspreid zijn door de kamer.
​
-
Werk snoeren en kabels zoveel mogelijk weg.
​
-
Indien er een bureau staat, probeer deze dan zo leeg mogelijk te maken.
Veelgestelde vragen
Hoe lang duurt de fotografie afspraak ongeveer?
Doorgaans 1.5 tot 2.5 uur voor een normale woning en tot wel 4 uur voor een grote woning. Dit hangt heel erg af van de grootte van de woning, de mate waarin de woning is opgeruimd en welke producten er besteld zijn. (fotografie, 360 graden foto's, video etc.) Houdt er dus rekening mee dat ik niet met een half uurtje klaar ben!
​
Ik heb teveel spullen om op te bergen, wat nu?
Als alle bergruimtes(garage, tuinhuisje, kelder, trapkast, vliering) al helemaal vol zitten, probeer dan de buren om wat hulp te vragen. Ze zullen het misschien helemaal niet erg vinden als je wat spullen bij hun achterlaat. Lukt dit niet? Gebruik dan je auto als tijdelijke bergruimte of huur voor een paar dagen een opslagbox in de buurt.
​
Kunnen we tijdens de fotografie-afspraak met spullen slepen?
In principe wel, maar het is niet aan te raden. Het neemt vaak veel tijd weg van het fotograferen, wat natuurlijk zonde is. Daarnaast maakt het de afspraak zelf wat hectisch, voornamelijk voor jou. Het beste is dus om vooraf het liefst zoveel mogelijk klaar te zijn. Kleine dingetjes zijn helemaal geen probleem om tijdens de afspraak weg te halen (sterker nog, ik loop altijd vooraf even een rondje door de woning met jou als laatste check) maar zorg dat het gros klaar is. Het geeft jou en mij veel meer rust tijdens de afspraak en zorgt voor mooiere foto's!
​
Wat moet ik tijdens de fotografie afspraak doen?
Tijdens het fotograferen is het voornamelijk aan mij om het werk te verrichten. Jouw taak, het voorbereiden van de woning, zit er op. Nadat we een rondje door de woning hebben gedaan en eventuele laatste dingen hebben opgelost kan ik lekker mijn gang gaan. Jij kunt dus genieten van een bakje koffie of even tv kijken. Mocht ik hulp nodig hebben dan geef ik uiteraard een gil, maar in principe kun je mij nu met een gerust hart mijn werk laten doen.
​
Krijg ik de foto's achteraf ook te zien?
Als het fotograferen er op zit laat ik altijd een indruk zien. Dit zijn echter nog niet de bewerkte foto's en geven vaak een vertekend beeld van de uiteindelijke kwaliteit. Toch neem ik ze door met jou zodat jij kunt zien wat de eerste opzet is.
​
Moet mijn woning helemaal hetzelfde blijven tot aan de bezichtiging?
Na de voorbereiding en het maken van de foto's ziet jouw woning er natuurlijk mooi opgeruimd uit. Maar moet je zo blijven wonen totdat het verkocht is? Gelukkig niet! Je kunt gerust weer wat gebruiksspulletjes terugzetten. Wel is het belangrijk om te onthouden dat het er met een bezichtiging weer een beetje netjes uit ziet. Alle spullen die je niet nodig hebt zou ik in dozen in de berging laten. Mocht je snel een bezichtiging hebben dan hoef je alleen maar een klein deel van de spullen even op te bergen.
​
Kun je ook Photoshoppen?
Ja, maar ik doe dit alleen wanneer het écht nodig is, en ook alleen bij kleinere dingen. Standaard bewerk ik de foto's op kleur, helderheid en contrast, maar een muurtje witten zal ik bijvoorbeeld niet doen. Vaak kost dit gewoon heel veel tijd en is het resultaat minder dan wanneer je het zelf zou aanpakken met een kwast. Het nodige onderhoud zal je toch zelf moeten doen ben ik bang!
​
Is het erg als de zon niet schijnt?
Uiteraard is het mooi als je een zonnetje en een heldere blauwe lucht hebt tijdens het fotograferen. Echter is het niet nodig om de afspraak te annuleren als de zon er niet is. Een grijze lucht vervang ik in de nabewerking met een lichtblauwe lucht waardoor het er weer mooi en toonbaar uit ziet. Zo kan jouw woning alsnog zo snel mogelijk online komen.
Als het gedurende de afspraak de hele tijd regent, dan kunnen we eventueel een vervolgafspraak maken voor nieuwe buitenfoto's. Foto's van binnen zijn dan alsnog goed te maken.
​​